DEMBO THEROOTSMAN

är en Göteborgsbaserad grupp som frontas av sångaren och slagverkaren.
Dembo Jatta från Gambia, med förstärkning av musiker och sångare med rötter i Sverige, Västafrika och Mellanöstern. Musiken har en tung förankring i den västafrikanska traditionen.
Traditionella sånger varvas med andra musikaliska uttryck och stilar från t ex Karibien, Latinamerika, Mellanöstern, USA och Europa.
Afropop med elbas möter här svensk bluesgitarr och reggaetrummor i en ny, spännande mix. Låtarna framförs på mandinka (Gambia), engelska och så småningom även på svenska. Gruppens målsättning är att förmedla en genuin musikglädje med ett dansvänligt sväng som lockar såväl ung som gammal att sjunga med och dansa. Det viktiga är inte vilken etnisk eller kulturell bakgrund vi har, utan att publiken inbjuds att resa med in i rytmernas mystiska land. Vi framträder i så vitt skilda sammanhang som kulturfestivaler, klubbspelningar, föreningsmöten, äldreboenden, skolor och nyligen i
TV4 Nyhetsmorgon (2012-01-23). Dembo The Rootsman är flexibel gentemot publiken och arrangörernas önskemål.
Gruppen består av, förutom Dembo själv, allt från två till sex - sju musiker inklusive kör, beroende på omständigheter och önskemål. Med i bagaget finns albumet Albuloo (2011) och inspelningen av en andra skiva är i full gång.